5 tips om stalverveling te voorkomen

Gepubliceerd op 26 december 2020 om 16:00

stalverveling-paard-stal-boxrust

Ja hoor, we zitten al weer bijna in de winter en dat betekent dat de paarden vaak weer meer op stal staan. Dat betekent ook dat veel paarden zich weer wat meer vervelen. Verveling is de grootste veroorzaker van stalgebreken als luchtzuigen en weven, dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil jij je paard wat meer uitdaging geven in de winter of staat je paard bijvoorbeeld op boxrust? Deze tips zijn voor jou! 

#1 Frisse lucht en beweging

De beste manier om stalverveling te voorkomen is voor de hand liggend. Zorg dat je paard zo min mogelijk op stal staat! Het lichaam van het paard is van oorsprong gebouwd om de hele dag te bewegen. In de natuur loopt een paard de hele dag over de vlaktes om te grazen of om opzoek te gaan naar nieuw voedsel. Veel op stal staan is dus dan ook helemaal niet zo gezond voor een paard.

Je paard zo veel mogelijk naar buiten doen is dan ook het beste. De welzijnseis voor paarden is minimaal vier uur vrije beweging per dag, en persoonlijk vind ik zelfs dat een beetje weining. Deze tip is dan eigenlijk ook meer een voorwaarde die je moet toepassen in het management van je paard, al gaat dit natuurlijk niet op als je paard op boxrust moet. 

paard in paddock

# 2 Vrienden en eten

Vrienden en eten, dat klinkt mij als muziek in de oren. Wij mensen gaan graag gezellig uit eten met onze familie en vrienden. Dat geldt voor een paard ook;). Sterker nog, voor het houden van een paard is ook dit een voorwaarde. Als je paard wel op stal staat, is het van belang om te zorgen dat hij tot voldoende ruwvoer beschikt en niet afgezonderd van soortgenoten staat. 

Door hem sociaal contact en voldoende ruwvoer te bieden boots je in de stal zo veel mogelijk het natuurlijk gedrag na en zal je paard zich op zijn prettigst voelen. Daarnaast is voldoende ruwvoer van groot belang voor de gezondheid, maar daar kan ik nog zo vijf andere blogs over schrijven ;). 

# 3 Carrot ball 

Mocht je aan al het bovenstaande voldaan hebben en je paard nog wat extra mentale uitdaging willen geven dan is de carrot ball misschien wel een idee. Deze bal kun je ophangen in de stal of in de paddock/wei gebruiken. De bal heeft vier handvaten waar je een wortel tussen kunt doen. Het paard moet dan moeite doen en nadenken over hoe deze wortels er uit moeten.

Ik heb deze bal zelf bij mijn paard Vidora in de stal hangen en zij kan er uren zoet mee zijn. Ze speelt er zelfs soms mee als er geen wortels in zitten. Wat mij betreft een leuke en veilige toevoeging in de stal.

carrot ball, paarden speelgoed, stalverveling, boxrust

# 4 Mini hooinet met haychuncks 

Iets wat ik zelf ook nog wel eens in de stal hang, is het mini hooinet van de Epplejeck. Hier kun je heel makkelijk iets van luzerne of een haychunk indoen. EppleJeck verkoopt zelf de Vitamunch grasblokken die hier perfect inpassen maar eigenlijk kun je dit met alle soortegelijke producten doen. 

Ook hiermee zijn de paarden best lang zoet om alles uit het hooinetje te krijgen en daarnaast bevordert het ook kauwgedrag, wat weer gezond is voor de spijsvertering van je paard. 

mini hooinet, haychunk, luzerne, stalverveling

# 5 Wilgen takken 

De laatste tip is ook iets wat je goed in de paddock toe zou kunnen passen, namelijk wilgen takken. Ik heb mij hier nog niet uitgebreid in verdiept, maar wilgen takken zouden een positieve werking hebben op de gezondheid  en dus een welkome toevoeging aan het rantsoen van je paard zijn.

Daarnaast, houdt het kauwen op wilgen takken vooral je paard lekker lang zoet. Het is weer iets wat anders dus een verrijking, en in de paddock of als je ze ophangt in de stal kan je paard er ook mee spelen. Ik ga zeker binnenkort kijken of ik een paar wilgen takken kan scoren. Pas alleen op dat je niet teveel achter elkaar voert, want een grote hoeveelheid zou voor een stoned effect bij je paard kunnen zorgen ;').

 

Ik hoop dat jij en je paard wat aan deze blog gehad hebben en de winter- of boxrust periode zonder verveling door kunnen komen! Heb jij nog aanvullingen op deze tips? Laat het vooral weten in de reacties!

stalinrichting, stalverveling, boxrust, paard op stal

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.