Waarom worden paarden fris in de winter? [+ tips]

Gepubliceerd op 7 januari 2020 om 10:00

Het is een koude zaterdag en er staat een frisse wind. Je hebt je paard opgezadeld en je loopt met hem naar de buitenbak. Onderweg heb je al het idee dat je een sneltrein bij moet houden. Je denkt nog even bij jezelf: "As er zo maar een rem op zit als ik op ga stappen.....". Ondertussen ben je aangekomen en heb je jouw voet in de beugel gezet. Je stapt op en...... daar ga je weer! Je paard laat je al stuiterend alle hoeken van de bak zien. Hij is weer fris! 

Oké, deze situatie is misschien iets overdreven maar ik denk dat we allemaal wel die momenten in de winter herkennen dat onze paardenvrienden fris zijn en dit maar al te graag uiten met acties waar wij als ruiters niet zo heel blij van worden. Ik betrap mezelf er wel eens op dat als één van de paarden zo'n fase heeft ik iets sneller geneigd ben om het rijden een dagje over te slaan. Het weer is slecht, je bent al druk genoeg met anderen dingen en dan ook nog eens een paard die rond vliegt als een straaljager. Soms heb je daar dan gewoon echt even geen zin in. Echter, van een dag overslaan gaan ze niet minder fris worden. Wat dan wel te doen bij frisheid? Ik zocht voor jullie de oorzaak uit en verder op in deze blog geef ik wat tips om met de frisheid om te gaan. Is jouw paard ook zo fris nu? Lees vooral verder! 

 

Thermoneutrale zone

Bij welke temperaturen voel jij je het lekkerst? Bij ons mensen is dit vaak tussen de 15 en 25 graden. Bij deze temperaturen lopen we lekker in ons T-shirt met korte mouwen, voelen we ons het fijnst en zijn we het meest productief. Het is niet voor niets dat de kamertemperatuur in de meeste huizen 20 graden is. Die temperatuur waarbij we ons het prettigst voelen heet de thermoneutrale zone. Wanneer de buiten temperaturen in deze zone vallen hoeft ons lichaam niks te doen om op temperatuur te blijven. Wanneer het warmer wordt moet het lichaam zich zelf koelen door bijvoorbeeld te zweten en wanneer het kouder wordt moet het lichaam zich warm houden door bijvoorbeeld te rillen. Dit kost allemaal extra energie wat we niet kwijt zijn wanneer de temperaturen in de thermoneutrale zone zitten.

Voor een paard geldt dit natuurlijk ook. Alleen ligt de thermoneutrale zone van een paard een stuk lager, voor de paarden die gewend zijn aan ons Nederlandse klimaat ligt het tussen de 5 en 20 graden. Voor een koudbloedig paard, zoals een Ijslander, kan dit zelfs vanaf -15 graden zijn. Paarden hebben het dus helemaal niet zo snel koud als mensen en wanneer de temperaturen beginnen te dalen, voelen zij zich juist op zijn lekkerst. Dit zou een oorzaak kunnen zijn waarom sommige paarden fris worden in de winter. Ze zijn geen energie meer kwijt aan het op temperatuur houden van hun lichaam en hebben dus genoeg over om lekker jolig te doen. 

 

Management in de winter

Een andere reden voor de frisheid zou het stal management kunnen zijn. Omdat de dagen in de winter korter zijn, het weer slecht  is en de paddocks en weides vaak nat of bevroren zijn komen veel paarden relatief minder buiten. Daarnaast kampen degene die alleen een buitenbak ter beschikking hebben vaak ook met problemen door de weersomstandigheden. Ook zijn we in de winter wat sneller geneigd om een keer rijden over te slaan vanwege het koude en vieze weer of rijden we wat korter, omdat onze tenen en vingers er vanaf vriezen. Wij hebben het in tegenstelling tot onze paarden daadwerkelijk koud in de winter ;). Dit bij elkaar opgeteld leidt tot dat de paarden in de winter meer op stal staan maar minder gereden worden. Er blijft dus energie over wat zich uit in frisheid.

 

Tips

Bovenstaande punten, of een combinatie hiervan, kunnen dus leiden tot frisheid in de winter. Nu is natuurlijk de grote vraag, wat kan ik hier aan doen? Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Probeer er voor te zorgen dat je paard de maximale beweging die mogelijk is krijgt.  De invulling maakt niet zozeer uit, wanneer de beweging er maar is. Als je paard maar één dagdeel naar buiten kan, probeer dan te zorgen dat hij elke dag dan nog een keer extra uit zijn stal komt. Zo veel naar de paddock als mogelijk, een uurtje in de stapmolen als je die ter beschikking hebt of gewoon even lekker aan een halster longeren.
  • Zorg dat je paard ook voldoende mentale uitdaging heeft en zich niet gaat vervelen. Dit kan door hem met soortgenoten naar buiten te doen, te zorgen dat er altijd hooi is (in een slowfeeder bijvoorbeeld) of door speelgoed in de stal of paddock aan te bieden. 
  • Wanneer je wilt rijden en je hebt in de gaten dat je paard ontzettend fris is, is echt mijn gouden tip: longeer even tien minuten voordat je opstapt. Het paard kan dan even zijn ei kwijt en je zult merken dat je daarna ontspannen aan je training kunt beginnen. Het heeft geen zin om de eerste 20 minuten van je training tegen frisheid te gaan vechten als je het voor je paard en jezelf veel makkelijker kunt maken door gewoon heel even te longeren. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan!

 

Ik hoop dat je wat aan deze blog gehad hebt en dat jij en je paard de winter goed doorkomen. Wat mij betreft mag het weer zomer worden! Mocht de frisheid van je paard ook met deze tips echt niet te hanteren zijn, neem dan gerust contact met mij op en dan gaan we samen opzoek naar wat er in je training en management verandert kan worden om te zorgen dat jij niet in het ziekenhuis belandt ;). 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Hilde Huygens
10 maanden geleden

Probleem: Mijn paard loopt in de zomer heel goed.
In de winter ( na molen en longeren) loopt ze eerst een kwartier perfect. Wanneer ze dan in het bloed komt krijgt ze ineens van alles bang. Er valt dan niets meer mee aan te vangen ...