Bit versus Bitloos

Gepubliceerd op 14 december 2019 om 17:00

Het is misschien wel de grootste discussie in de paarden wereld op dit moment: bit versus bitloos. Er is zelfs een grote verdeling tussen ruiters die absoluut tegen een bit zijn en ruiters die het gebruik van een bit prima vinden. Als ik soms de reacties onder Facebook berichten lees, lijkt het net alsof er een online oorlog tussen deze twee partijen aan het ontstaan is. Uiteraard heb ik hier ook een mening over en ondanks dat ik zeker niet alle wijsheid van deze wereld in pacht heb, denk ik toch dat het verstandig is voor al deze online "soldaten" om deze blog even te lezen. 

 

Met bit rijden

Een voordeel aan het rijden met een bit kan zijn dat er ontzettend veel verschillende soorten en maten op de markt zijn. Voor elk paard is er wel een passend model te vinden en daarnaast heb je natuurlijk tegenwoordig de bitfitters die je altijd kunnen helpen bij het vinden van een passend bit. Uiteraard zijn er ook een aantal bitten te vinden die heel heftig in de paardenmond zijn en die ik zelf ook liever niet zou gebruiken, maar over het algemeen geldt de regel: wanneer een bit op de juiste manier gebruikt wordt, kan het absoluut geen kwaad voor het paard. Wanneer een paard dan ook netjes opgeleid wordt met correct gebruik van het bit zijn er bijna geen paarden die het werken hiermee niet accepteren, een uitzondering natuurlijk daargelaten. Het gaat dan dus ook niet zo zeer om het wel of niet gebruiken van een bit, maar de wijze waarop. 

 

Bitloos rijden

Ook voor het bitloos rijden zijn er verschillende modellen hoofdstellen te verkrijgen, als ik dit misschien wat beperkter in vergelijking met de bitten. De grootste vergissing die mensen bij het bitloos rijden maken is dat men denkt dat dit nooit schadelijk is voor het paard. Echter kan het verkeerd gebruiken van een bitloze optoming net zo schadelijk zijn voor het paard als het verkeerd gebruik van een bit. Paarden kunnen heel verschillend reageren op het bitloos rijden. Sommige zullen er heel fijn op lopen, sommige zullen er niet mee te rijden zijn. Als het voor jou en je paard fijn voelt om bitloos te rijden en je gebruikt je optoming goed, dan is er geen argument tegen om niet voor deze manier van rijden te gaan. 

 

De verschillen en overeenkomsten

Met het rijden met een bit leg je als ruiter druk op de tong en de lagen van het paard, iets afhankelijk van het soort bit. Wanneer je bitloos rijdt leg je met de meeste optomingen druk op het neusbot en de zenuwen hier omheen. Beide manier van rijden werken met de leermethode aversieve operante conditionering. Aversieve operante conditionering betekent dat je een factor weg haalt uit de omgeving als beloning. Dit houdt bij paardrijden in dat er druk gelegd wordt op een bepaalde plek en wanneer het paard goed reageert, wordt deze druk weer weg gehaald als beloning. Dit klinkt misschien wat vaag en natuurlijk zorgen wij als ruiters dat deze druk zo licht is dat deze nooit pijn bij het paard kan veroorzaken, maar denk er eens goed over na. Het simpelste voorbeeld om te noemen is wanneer je stuurt. Je zet lichte druk op de teugel van de kant waar je heen wil (met uiteraard alle bijkomende beenhulpen) en wanneer het paard de goede kant op is gegaan, laat je deze druk weer los. Dat is de beloning voor het paard en daarom zal hij de volgende keer ook weer naar deze hulp willen luisteren. Eigenlijk is dus het enige grote verschil tussen bit en bitloos de plek waar de druk wordt uitgeoefend, en niet zozeer de intensiteit hiervan want zowel de mond als de neus van het paard is erg gevoelig.

 

In conclusie durf ik met zekerheid te zeggen dat beide manieren van rijden verschrikkelijk zijn voor het paard wanneer de optoming met een harde en verkeerde hand gebruikt wordt. Met een bit kun je een paard zijn mond kapot krijgen maar met een bitloze optoming kun je net zo goed schade aan de zenuwen om het neusbot heen veroorzaken. Er wordt zelfs gezegd dat in extreme gevallen het neusbot gebroken kan worden. Het is dus allerbelangrijkst dat je als ruiter een zachte en soepele hand hebt, ongeacht of je met of zonder bit rijdt. Wanneer je zelf goed omgaat met de optoming, is er geen goed of fout! Ben jij vriendelijk? Dan zijn beide keuzes vriendelijk voor het paard. Kijk vooral wat het beste bij jou en je paard past! En als laatste, laten we met zijn allen een beetje lief tegen elkaar blijven en elkaars keuzes respecteren ;).

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Anne
3 jaar geleden

Wel is de plek waarop het bit ligt er gevoelig daar lopen zenuwen dit kan zeer pijnlijk zijn voor het paard

EquiTrix
3 jaar geleden

Beste Anne,

Wat jij zegt is helemaal waar. Echter heeft het paard ook gevoelige zenuwen bij het neusbot en de jukbeenderen en achter de oren op de atlas, waar de bitloze hoofdstellen druk leggen. Daarom is het belangrijk dat met welke vorm dan ook altijd netjes met het paard om gegaan wordt, beide kunnen pijnlijk zijn bij verkeerd gebruik.

Bedankt voor je reactie!

Elisa Willemsen
3 jaar geleden

Zeer goed geschreven en uitgelegd, lijkt me goed voor veel mensen om eens te lezen.👍